013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       013 8200255       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

De cloud blijft achtervolgt worden door een aantal aanhoudende mythes. Maar zijn deze mythes op de één of andere manier gerechtvaardigd, of zijn ze gebaseerd op leugens?

De mensen die hadden voorspeld dat de cloud een normale zaak van de wereld zou worden, hebben maar voor de helft gelijk. Bedrijven zijn gretig om te experimenteren met de cloud, maar er zijn geen grote stappen voorwaarts gemaakt. Gebrek aan kennis, angst voor datalekken en hoge kosten zijn vaak de overwegingen hiervoor. Wat eigenlijk best jammer is, dat deze twijfels vaak niet goed zijn onderbouwd. De waarheid; cloud applicaties bieden bedrijven de perfecte mogelijkheid om gemakkelijk, goedkoop en betrouwbaar aan hun IT-behoeftes te voldoen.

Deze blog zal de meest belangrijke cloud-modellen naar voren brengen, met feiten en zal vele mythes ontkrachten rondom de cloud.

IaaS / PaaS / SaaS

Er zijn drie verschillende soorten cloud-modellen:

IaaS: Infrastructure-as-a-Service, betekent dat de gehele IT-infrastructuur, zoals servers, werkplekken en netwerk componenten beheerd worden door  CompX.

PaaS: Platform-as-a-Service, betekent dat de IT-infrastructuur nog steeds beheerd wordt door CompX, maar gebruikers in staat en bevoegd zijn om software zelf te ontwikkelen en/of implementeren.

SaaS: Software-as-a-Service, krijgt de gebruiker toegang tot de software dat draait op de server van CompX. Meestal in de vorm van een web browser. Typisch, dit type van een cloud-model is meestal in een abonnements-type beschikbaar.

Mythe #1: De cloud is onveilig

Dit is ‘by far’ de meest voorkomende mythe met betrekking tot de cloud. Natuurlijk, uw kostbare data veiligheid verschilt qua ‘cloud provider’ die je gebruikt. Als dat goed ‘encrypted’ is, is je veiligheid ook gegarandeerd meer in de cloud dan op een lokale server. Bij CompX staat uw data gegarandeerd in Nederland en is de veiligheid van uw data gegarandeerd.

Als het op ‘encrypten’ aan komt, kan er onderscheid gemaakt worden tussen ‘latent date’ (inactieve data) en ‘data in transit’ (opgeslagen data) tussen data centers of tussen data center en eindgebruiker. Nog een mogelijkheid is, -hier maken de meeste IT gebruikers zich zorgen over-: Wat gebeurd er met mijn data zodra het online gaat? Het antwoord is simpel: Het wordt ‘geëncrypt’ en ontoegankelijk gemaakt voor potentiële ‘dieven’.

Veiligheid protocollen zoals HTTPS en SSL (geïdentificeerd door het groene adressen balkje en het groene slotje binnen je browser). Dit zorgt er gegarandeerd voor dat iedere connectie tussen uw browser en de web servers veilig zijn. Ieder gerespecteerde SaaS tool maakt optimaal gebruik van deze protocollen en behoed u voor onbeveiligde verbindingen.

Cloud infrastructuur veiligheid ligt bij de datacentrums waar CompX gebruik van maakt. Die zijn beveiligd door security personeel, elektrische beveiliging en multi-factor authentication. Om een lang verhaal kort te maken, veiligheidsmaatregelen zijn maximaal zoals ze wettelijk zijn vastgesteld door de ‘American Government’ en de Europese Unie.

Mythe #2: De cloud is onbetrouwbaar

Gemakkelijk toegang tot uw data is een speerpunt van ‘cloud computing‘ en natuurlijk ook van CompX. Dus het is niet meer dan logisch dat er ook enige bezorgdheid is.
De kans dat er iets fout gaat is altijd aanwezig, de cloud infrastructuur en de applicaties moeten in staat zijn om dit op te kunnen vangen. Netflix gebruikt zelfs ‘Chaos Monkey’, een software pakket die extra crashes simuleert om Netflix zo fouttolerant mogelijk te maken.

SaaS-applicaties kunnen worden onderverdeeld in kleinere deeltjes (microservices), verdeeld over meerdere webservers in verschillende gebieden. Dit zorgt ervoor dat de toepassing functioneel blijft, zelfs als een volledig server gebied offline gaat.

Nog niet overtuigd? Bedenk dan dat NASA gebruik maakt van de Amazon Web Services voor missies naar Mars. Als het goed genoeg is voor NASA, waarom zou het dan niet goed genoeg zijn voor uw bedrijf?

Mythe #3: De cloud is in strijd met de privacywetgeving

Gegevensbescherming en privacywetgeving verschilt van land tot land en is niet altijd even transparant. Op dit moment kunnen wij u niet tegenspreken, maar dit is niet noodzakelijkerwijs een obstakel. De Europese Unie voert de bepalingen van de richtlijnen inzake EU-gegevens en de VS-EU Safe Harbour Framework. Dus tot slot, hoeft u zich geen zorgen te maken over de wettelijke bepalingen met betrekking tot de locatie en de overdracht van gegevens als u kiest voor de juiste cloud service.

Mythe #4: De cloud is te duur

De cloud is zeer betaalbaar: technologische vereisten van de grote bedrijven stimuleren de cloud innovatie en kleinere bedrijven kunnen profiteren van de vooruitgang, net zo veel en voor een eerlijke prijs. Dit resulteert in opslagcapaciteit en beveiligingsniveaus die praktisch onbetaalbaar voor kleinere bedrijven zou zijn in een fysieke datacenter.

De verborgen kosten van de zogenaamde ‘on-promise’ IT zijn vaak onopgemerkt gebleken: installaties, licenties, onderhoud, updates, gespecialiseerd IT-personeel etc. De cloud aan de andere kant: U betaald alleen voor wat u gebruikt, er is geen noodzaak om te investeren in hardware en updates zijn niet extreem duur. En wat natuurlijk ook is: De felle concurrentie op cloud-diensten zorgt voor lagere prijzen elk jaar.

Wat kan CompX ICT & Telecom voor u betekenen?

Wilt u meer weten over de cloud en wat CompX voor u kan betekenen? Vraag dan hieronder vrijblijvend een gesprek aan.

Leave a Reply