013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

Straks is ‘alles’ verbonden met het internet

Misschien heb je er wel eens van gehoord: internet of things. Of in het Nederlands vertaald: internet der dingen.

Internet of things
Bij ‘internet of things‘ gaan we uit van het idee dat onze huidige internetapparaten zoals PC’s, Mac’s, smartphones en tablets straks in de minderheid zullen zijn op internet. Naast deze ‘traditionele’ apparatuur krijgen we veel meer ‘things‘ die altijd ‘connected‘ zijn met internet.

Oftewel: straks is alles verbonden met het internet. Je bent misschien al gewend dat je thermostaat op afstand bestuurd kan worden maar het gaat straks nog veel verder. Je koelkast zal bijvoorbeeld straks zelf zijn bestelling doen bij de online supermarkt als bepaalde levensmiddelen bijna op zijn.

Maar er zijn natuurlijk veel meer apparaten die nu of straks verbonden zijn. Denk aan fotocamera’s, kopieermachines, wasmachines, robots en natuurlijk ook auto’s. Vaak je sleutels kwijt? Binnenkort hebben die sleutels gewoon een IP (internet) adres en kun je ze simpel terugvinden.

De meeste nieuwe auto’s zijn ook al verbonden met het internet. In de winter is het ideaal om via de app op je smartphone de kachel aan te zetten, maar je kan ook gelijk een goede rittenregistratie bijhouden. Natuurlijk is het ook handig om na terugkomst van je vakantie op Schiphol je auto snel terug te vinden. En wordt je auto onverhoopt gestolen, dan kun je volgen waar deze is en zelfs de toegang op afstand uitschakelen.

Nadelen
Allemaal ontwikkelingen waar wij als techneuten wel enthousiast van kunnen worden. Maar natuurlijk heeft elk voordeel ook zijn nadeel. De twee belangrijkste nadelen zijn privacy en veiligheid.

Privacy
Over de privacy gesproken: we geven wel erg veel gegevens weg. Bijna alle ‘internet of things‘ apparaten hebben als kenmerk dat ze hun gegevens naar de publieke cloud sturen. Dit wil zeggen dat er ergens op een server op internet gegevens van jou worden opgeslagen en bewaard. Wat daarmee gebeurt, daar heb je geen zicht op. Je moet maar hopen dat daar op een verantwoorde en vertrouwde manier mee om wordt gegaan.

Zo’n intelligente thermostaat van Google is natuurlijk een leuk en handig ding, zelf-lerend, energiebesparend en met technieken als geo-fencing wordt je woning lekker opgewarmd als jij bijna thuis bent. Maar hoe raadzaam is het om al deze gegevens met een commerciele partij als Google te delen? Wanneer je thuis bent, hoe hoog je je verwarming hebt, wanneer je op vakantie bent? Kijk niet verbaasd op als de advertenties op Google zich daar vroeg of laat ook op worden aangepast.

En dat zijn dan nog commerciële partijen waarbij de belangen vrij duidelijk zijn: geld aan jou verdienen. Het wordt alweer anders als de overheid zich ermee gaat bemoeien. Niet om heel negatief over te komen maar de overheid heeft een reputatie dat het niet altijd de meest betrouwbare partner is op dit gebied. Dan zijn de belangen al minder duidelijk. Wat als ook de Belastingdienst toegang krijgt tot jouw thermostaat of autogegevens, om uit te vinden waar jij op dat moment bent?

Het is al spannend dat een commerciële partij, zoals je autofabrikant, je rijgedrag op hun servers opslaat. Het wordt echter vervelender als de overheid dat ook zou doen.

Big Data
Al deze informatiestromen noemen we ook wel Big Data. Gigantische databases met allerlei informatie, informatie waar je als consument weinig zicht op hebt wat daarmee precies gebeurt. Dat is een ontwikkeling die nauwkeurig gevolgd zal moeten worden.

Veiligheid
Het andere belangrijke aandachtspunt is veiligheid. In een tijdperk waarbij hacks aan de orde van de dag zijn sluiten we tegelijkertijd enorm veel andere apparaten op het internet aan. Dat gaat niet altijd even zorgvuldig qua beveiliging. Veel apparaten hebben slechts een basale beveiliging ingebouwd en zijn relatief gemakkelijk te kraken.

Dat is geen enorm probleem bij die thermostaat thuis (alhoewel, op een dikke rekening na je vakantie omdat je CV op 30 graden heeft staan verwarmen, daar wordt niemand blij van) maar het kan ook levensgevaarlijk worden als hackers je auto zouden kraken. Of wat denk je van vliegtuigen? Een paar jaar geleden kwam in het nieuws dat sluizen, bruggen en gemalen eenvoudig te kraken waren via het internet. De mogelijke gevolgen hiervan laten zich raden.

En nu?
We staan aan het begin van een revolutie. Zoals in het begin gesteld zijn die iPad, Android telefoon en laptop straks in de minderheid op het internet. Bijna elk apparaat in ons leven is straks online, om het leven voor ons leuker en gemakkelijker te maken. Dat is een ontwikkeling die we toe kunnen juichen. Maar onderschat de genoemde risico’s niet, die zijn helaas onlosmakelijk verbonden met deze trend.

2 Responses

Leave a Reply