013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       013 8200255       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

Nederland is Europese voorloper in thuiswerken

Nederland is samen met België en Luxemburg voorloper in Europa op het gebied van flexibel werken en thuiswerken. Nederland staat samen met België, Luxemburg, Noorwegen en Oostenrijk in de top vijf. Op de meeste vragen, die inzicht geven in de acceptatie van thuiswerken, scoort Nederland gemiddeld. Nederlandse en Belgische managers hebben echter het meest vertrouwen in de effectiviteit van thuiswerken.

Dit blijkt uit een analyse van de Benelux-resultaten van een IDC-onderzoek onder HR-professionals en lijnmanagers. Het onderzoek van IDC toont duidelijk de toegevoegde waarde van flexibel werken voor organisaties aan. Zo blijkt er een positief verband te bestaan tussen het geluksgevoel van medewerkers en de acceptatiegraad van flexibel werken in de diverse Europese landen behoorlijk verschilt. De laagste acceptatie van flexibel werken is zichtbaar in de Centraal- en Oost-Europese landen en in Groot-Brittannië. Van de respondenten in Polen mocht bijvoorbeeld minder dan 50% thuiswerken, terwijl het percentage in de Scandinavische landen maar liefst 72% bedraagt.

ICT-infrastructuur
Goede ICT-infrastructuur is van groot belang om als ondernemer mobiel werken te faciliteren. Uit het onderzoek blijkt dat beperkte IT-voorzieningen voor 61% van de respondenten de belangrijkste reden is om niet thuis te kunnen werken. Daarmee blijven de Benelux-landen dan juist weer opvallend achter bij het Europese gemiddelde (50 procent).

Uit eerder onderzoek in Nederland, door onderzoeksbureau METISfiles in opdracht van Citrix, blijkt een soortgelijk beeld. Begin 2016 bleek 54% van de Nederlandse bedrijven nog geen beleid te hebben voor mobiel werken. Dure en complexe ICT-oplossingen waren lange tijd redenen voor ondernemers om het onderwerp mobiel werken af te houden. Met nieuwe ontwikkelingen zoals Cloud-oplossingen komt daar verandering in.

Nederlanders scoren hoog met eigen device
Over alle landen gerekend staat 71% van de organisaties thuiswerken toe, terwijl 78% het werken op afstand toestaat. Slechts 53% van de bedrijven heeft flexibele kantoorconcepten ingevoerd. Bring Your Own Device (BYOD) is in iets meer dan de helft van de organisaties toegestaan. Nederland scoort met een percentage van 67% wat dat betreft zeer hoog.

In de Nederland is flexibel werken en thuiswerken inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Zo’n 74% van de ondervraagden is voorstander van flexibel werken en 49% vindt thuiswerken fijn. Zo’n 60% van de werknemers werkt regelmatig thuis, maar de meesten minder dan 50% van de werktijd. Toch is er ook een aantal categorieën waarvoor men flexibel werken minder geschikt vindt: topmanagers, personeel met operationele functies en medewerkers in de industrie en logistiek. Hoewel de meerderheid van de respondenten tevreden is over zowel hun werkgever als de werksituatie en hun werkgever bij anderen zouden aanbevelen, is de ‘hapiness score’ in Nederland met 67% een fractie lager dan het gemiddelde (71%).

Win win voor ondernemers
Online Werken in de cloud verandert veel op het gebied van het inrichten van de ICT-omgeving. Hoge investeringen behoren tot het verleden en de ondernemer hoeft niet meer zelf te zorgen voor de nodige ICT-kennis. Ondernemers betalen alleen nog voor software en diensten die daadwerkelijk worden afgenomen. Ook is het mogelijk om de ICT-omgeving eenvoudig op- of af te schalen naar de behoefte van de organisatie. Slechts enkele voordelen van werkplekken in de cloud.

De cloud werkplek is ideaal voor het mobiele werken. Alles wat nodig is is een smartphone, tablet of pc en een internetverbinding. De software applicaties passen zich automatisch aan het type apparaat aan. Bedrijfsgegevens staan veilig in de cloud, waardoor medewerkers altijd en overal kunnen werken.

Online Werken maakt mobiel werken steeds beter mogelijk. Win win, want de medewerker voelt zich er prettig bij, klanten worden beter bediend en voor u als ondernemer is het inrichten van een ICT-omgeving makkelijker en goedkoper dan voorheen.

Meer informatie?
CompX ICT & Telecom maakt thuiswerken voor uw organisatie mogelijk. Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen voor uw bedrijf? Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

1 Response

Leave a Reply