013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       013 8200255       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

ISDN gaat dood

4 redenen om over te stappen op VoIP.

Precies een jaar geleden stopte KPN de ISDN-alarmeringsdienst DigiAccess Alarm. En alhoewel er nog geen officiële datum bekend is, gaan de geruchten dat ISDN halverwege dit jaar helemaal stopt. In Nederland gebruiken nog veel bedrijven ISDN. Waarom stopt ISDN en wat is een goed alternatief voor bellen via ISDN? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat is ISDN?

Integrated Services Digital Network, in de volksmond ISDN genoemd, is een vorm van digitale telefonie en de opvolger van het analoge POTS. Het voordeel van ISDN is, dat je over dezelfde telefoonlijn gelijktijdig meerdere telefoongesprekken en datadiensten kunt voeren. Omdat ISDN data digitaal over de lijn stuurt, wordt de capaciteit beter benut. Commerciële varianten zijn ISDN-2, ISDN-15 en ISDN-30, waarbij het getal staat voor het mogelijk aantal gelijktijdige gesprekken.

Waarom stopt ISDN?

ISDN (en ook analoge telefonie) zijn relatief dure telefoondiensten. De laatste jaren zijn de tarieven voor telefonie onder druk van het goedkopere en veelzijdigere VoIP-telefonie sterk gedaald. Omdat de tarieven voor ISDN nog relatief hoog zijn, neemt het gebruik ervan sterk af. Het alternatief, VoIP is inmiddels volwassen geworden en al jaren net zo stabiel als ISDN. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aandeel VoIP-telefonie juist hard groeit. ISDN is commercieel gezien niet meer aantrekkelijk.

Toch heeft ISDN nog een marktaandeel van ongeveer 18% in Nederland. Het zijn voornamelijk de bedrijven die nog bellen via ISDN. Telefonie via ISDN is stabiel en daarom niet iets waar bedrijven zich dagelijks mee bezighouden; telefoonkosten worden op een gegeven moment ‘gewoon’, net als kosten voor gas, water en licht. Ze vallen niet meer op in de administratie, tenzij je bewust gaat uitrekenen wat je kunt besparen door over te stappen op een alternatief. Daarnaast wordt ISDN nog gebruik voor datadiensten als alarmeringssystemen of PIN-systemen. Ook komen we ISDN nog wel eens tegen in een lift of in een fax of frankeermachine. Maar ook op deze gebieden is internet een volwaardig alternatief geworden.

Overstappen van ISDN naar VoIP

Waarom zou je iets veranderen dat goed werkt? De meeste bedrijven kijken pas kritisch naar telefonie als er iets verandert binnen de organisatie. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe telefooncentrale of het bedrijf gaat verhuizen. Nu ISDN binnenkort gaat verdwijnen is het zaak om nu al te kijken naar een alternatief in de vorm van VoIP. Waarom?

4 redenen om over te stappen op VoIP

Reden #1. Kostenbesparing

VoIP telefonie is goedkoper dan ISDN. Overstappen op VoIP gaat je daarom in vrijwel alle gevallen geld besparen. Een goede reden om dit, als het toch moet, maar meteen te doen.

Reden #2. 150 functies en nummerbehoud

Het overstappen van ISDN naar VoIP-telefonie gaat altijd met nummerbehoud. Je loopt dus geen risico. Daarnaast krijg je bij VoIP een grote hoeveelheid functionaliteiten, zoals wachtrijen met plaatsmelding en muziek, doorschakelingen, menu’s, voicemail, gespreksopname en veel meer. Investeren in een nieuwe telefooncentrale door het wegvallen van ISDN is hierdoor niet meer nodig.

Reden #3. Betrouwbaarheid van een specialist

Kies voor een specialist die voor jou alles op het gebied van VoIP-telefonie kan regelen. Voor een grote organisatie die naast telefonie ook nog tv, film en tientallen andere diensten aanbiedt, ben je een nummer en kun je niet rekenen op een persoonlijke klantgerichte service. Een kleine specialist zoals CompX ICT & Telecom kent haar klanten, denkt met je mee en kan je beter begeleiden in jouw persoonlijke situatie.

Reden #4. Voorkom verkeerde beslissingen

Door nu al te zoeken naar een alternatief voor ISDN, kun je in alle rust overstappen. Vooral voor wat complexere situaties is het goed om rustig met CompX ICT & Telecom de opties te bespreken. Op het moment dat je (en alle andere bedrijven) gedwongen moeten overstappen, wordt dit lastiger.

VoIP is een volwaardig alternatief voor de ISDN-verbinding op kantoor. Het is veelzijdiger en goedkoper. Meer weten over de overzetting van ISDN naar VoIP-telefonie? Wij helpen je graag!

Leave a Reply