013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

Hoe je privacy te grabbel gooit via een koffiezetapparaat

Internet of things is hot. Steeds meer mensen schaffen zich een slimme thermostaat, koffiezetapparaat, gameconsole of tv aan. Maar consumenten staan nauwelijks stil bij de gevaren van al die connected devices. Nochtans geven veel mensen via die toestellen ongewild erg veel over zichzelf prijs.

Slimme toestellen zijn de dag van vandaag niet of nauwelijks beveiligd. dat klinkt hackers natuurlijk als muziek in de oren. Mensen kopen achteloos een koffiezetapparaat dat je kan verbinden met de wifi zonder ook maar een seconde stil te staan bij de privacyrisico’s. Ze denken nogal snel dat het geen kwaad kan als hun koffiezetapparaat met wifi gehackt wordt. Niets is minder waar. Via deze toegangspoort kunnen hackers heel gemakkelijk toegang krijgen tot je netwerk en zo persoonlijke informatie bemachtigen.

Paswoorden horror

Maar ook de consument gaat in deze niet vrijuit. Massaal veel mensen nemen niet eens de moeite om het standaardwachtwoord van een toestel na aankoop aan te passen. Dat standaardwachtwoord behouden, is natuurlijk veel eenvoudiger dan voor tien verschillende toestellen in huis een ander wachtwoord te bedenken. Dit maakt van het hacken van smarttv’s, babyfoons en slimme thermostaten kinderspel.

Privacy is geen prioriteit bij fabrikanten

Het veiligheidsprobleem ligt echter niet alleen bij de consument. Veel fabrikanten stellen alles in het werk om zo snel mogelijk met nieuwe producten te komen. Vaak denken ze pas na de lancering na over zaken als privacy en veiligheid. Sommige producten zijn bij de lancering zelfs enkel beveiligd met een simpel paswoord. Een sterke encryptie voorzien is ook niet eenvoudig op kleine IoT-toestellen. Bijgevolg zijn dit type toestellen ook kwetsbaarder voor hackers. Die kunnen relatief eenvoudig toegang krijgen tot je netwerk.

Een bijkomend probleem is dat connected devices erg divers zijn. Er is bijgevolg ook geen standaard manier om hen te upgraden of de connectie tussen de apparaten veiliger te maken. Dat gebrek aan standaardisering maakt dergelijke toestellen nog kwetsbaarder.

Maar je kan wel degelijk enkele stappen ondernemen om je slimme toestellen en de privacy beter te beveiligen:

  • Begin met het instellen van een sterk wachtwoord. Gebruik niet gewoon je naam of geboortedatum maar kies voor een combinatie van letters en cijfers en grote en kleine letters.
  • Geef je slimme toestellen ook niet de naam ‘Playstation Jan’ of ‘Fitbit Sofie’. Want zo kan een toestel heel makkelijk aan jou persoonlijk gelinkt worden. Kies voor iets minder opvallend.
  • Wanneer je anderen toegang geeft tot je netwerk, bijvoorbeeld bij gameconsoles, hanteer je best dezelfde afwegingen als op social media. Vertrouw je de persoon in kwestie? Ken je hem of haar goed genoeg? Nee? Dan geef hem of haar geen toegang.
  • Daarnaast kan je ook met behulp van de IoT Scanner je connected devices screenen. Deze krachtige gratis tool voor consumenten geeft aan welke verbonden toestellen mogelijk kwetsbaar zijn voor hackers. Wanneer een slim toestel als kwetsbaar wordt aangemerkt, krijgt de gebruiker bovendien gedetailleerde informatie over de specifieke beveiligingsproblemen met het toestel.

Bron: BlogIT.be

Leave a Reply