013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

Heb je last van cloudwatervrees?

20 procent meer omzet met cloudoplossingen, daar begon het artikel in De Ondernemer over cloudwatervrees over. En nu we toch bezig zijn, laten we een paar deuren intrappen. Heb je wel eens een foto op Facebook geplaatst? Of heb je wel eens een liedje geluisterd via Spotify? Misschien heb je ooit Dropbox gebruikt om een document te delen? Dan werk je al in de cloud! Je mag drie keer raden wat de standaard locatie is als je een Excelsheet opslaat in Windows 10. Juist, het mag dan OneDrive heten, maar vergis je niet – het is gewoon de cloud.

In de cloud parkeer je je data op een andere harde schijf dan die van jezelf. Stel je een gigantische virtuele harddisk voor die als parkeerplek dient voor een immense hoeveelheid foto’s, bestanden, documenten en andere bits and bytes. Als opslagruimte is de cloud dus al aardig ingeburgerd.

Verwerkingscapaciteit
De cloud is veel meer dan alleen een veredeld archief. Hij vormt de perfecte plek om software te laten draaien. Programma’s hoeven niet langer lokaal te zijn geïnstalleerd, maar kunnen vanaf een externe server in een compleet ander deel van de wereld worden gestart. Deze blog komt van A tot Z uit de cloud. Op de computer waarop het is getikt, staat geen Microsoft Word meer, want je kunt prima online teksten verwerken. Één van de voordelen van werken in de cloud is dat je geen dure PC of laptop nodig hebt. De machine zelf hoeft namelijk geen enorme prestatie te leveren; alle rekenkracht komt van de externe server.

Veilig en vertrouwd
Een ander voordeel van online werken in de cloud is dat je geen harde schijf nodig hebt. En wat er niet is, kan ook niet kapotgaan. Dat moet goed klinken in de oren van al die pechvogels van wie de harde schijf ooit crashte en die daarmee de complete administratie of familiekiekjes en homevideo’s verloren zag gaan. Of je laptop nu een fatale valpartij maakt of dat je laptop of PC door een dief wordt buitgemaakt: de ‘inhoud’ blijft veilig in de cloud, alleen te benaderen met je eigen inloggegevens en een beetje hulp van onze medewerkers van de Servicedesk.

Een laatste strategisch voordeel van het werken in de cloud is dat je nauwelijks meer tijd en energie kwijt bent met computerbeheer. Alle software kan op afstand worden bijgewerkt naar de laatste versie. Dat scheelt een hoop gedoe en beheerkosten. Heb je nog steeds cloudwatervrees?

Virtueel oerwoud
Vooral voor het bedrijfsleven lijkt er veel winst te behalen met een migratie naar de cloud. Het MKB heeft dus veel minder last van cloudwatervrees. Volgens de MKB Cloud Barometer van KPN en Exact realiseerden bedrijven die cloudoplossingen inzetten wereldwijd 20 procent meer omzetgroei dan bedrijven die dat niet deden. Behalve dat er een lagere investering voor nodig is, brengt de cloud ook meer gebruiksgemak. Zo hebben medewerkers dankzij de cloud altijd en overal toegang tot hun documenten en -mits gedeeld- die van hun collega’s. Of ze nu in de kantoortuin zitten, thuiswerken of onderweg zijn. Nog een voordeel is dat systeembeheerders niet langer hoeven te dealen met een virtueel oerwoud aan softwareversies of het bouwen van complexe antivirusverdedigingswerken. De hardware op kantoor hoeft ook niet van de bovenste plank te zijn, want functioneert slechts als doorgeefluik: het echte rekenwerk geschiedt buiten de deur, op externe servers en bij CompX in een streng beveiligd datacenter.

Haperingen en hackers
Als cloud-aanbieder heeft CompX alle tegenwerpingen en ja-maren al voorbij horen komen. Met stip op nummer 1: het gevoel de grip te verliezen. Hoewel de grote cloudjongens voor 99,99 procent de garantie geven dat je altijd bij je bestanden en programma’s in de cloud kunt komen,  gaat het ergens en ooit wel een keer mis. Net als een harde schijf kan ook de cloud wel eens haperen of uitvallen. De gevolgen zijn dan net een factor groter. Een storing in het datacenter van Amazon bijvoorbeeld, betekent dat duizenden websites op zwart gaan en dat de cloudabonnees niet bij hun digitale hebben en houwen kunnen. In de praktijk gaat het zeer zelden mis, maar feit blijft dat wie zijn data aan een ander toevertrouwt enigszins de regie verliest. Steek je vinger maar op wie van jullie bij het downloaden van een app of het registreren van een dienst de gebruikersovereenkomst tot de laatste letter spelt, alvorens op accepteren te drukken. Juist…!

Welke mogelijkheden zijn er?
Wil je meer weten over het werken in de cloud of het bellen via VoIP? Vraag hier je informatie aan of neem contact op met één van onze medewerkers per telefoon op 013 8200 254.