013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

USB is als standaard misschien dan wel op de retour. Maar voor het zover is hebben we samen miljarden apparaten die de aansluiting gebruiken en daar zit nogal wat gevaar aan. Misschien wist je al dat het mogelijk was om USB sticks te kopen die gemaakt zijn om computers kapot te maken.

Die zogenaamde USB Killers kosten niet meer dan vijftig euro. Doen weinig meer dan veel te veel stroom door je USB-poort naar binnen laten gaan, zodat alle andere interne componenten van je device kapot gaan. Die dingen zijn razend effectief en makkelijk te krijgen. Maar er zijn natuurlijk genoeg manieren om dit op een heel vervelende manier te gebruiken. Het blijft dus vooral belangrijk om je laptop nooit onbeheerd achter te laten, want als ie al niet meegenomen wordt is het binnen een paar seconden mogelijk om ‘m kapot te maken. Nooit zomaar een stickie in je device stoppen dus!

USB condoom

Niet alleen dat, het omgekeerde probleem doet zich voor als je een telefoon hebt die dringend opgeladen moet worden terwijl je powerbank leeg is. Wat dan? Tegenwoordig kun je op veel plekken ‘gratis’ je telefoon opladen. Het probleem daarvan is dat je nooit zeker weet wie deze toegangspoort heeft aangelegd en wat erachter ligt.

Om te voorkomen dat mensen je data stelen terwijl je telefoon aan de lader ligt. Is er nu ook een USB condoom genaamd SyncStop, een simpel en goedkoop apparaatje dat je tussen je kabel en de onbekende USB-poort kunt steken. Dat wel stroom maar geen data doorlaat. Ga je veel of ver op reis is het zeker de moeite om een apparaat als deze te gebruiken. Zodat je daarna zonder na te denken kunt opladen, wel zo veilig.

Privacy

Tegenwoordig kan je buiten je smartphone en USB om, nog allerlei slimme toestellen aansluiten op het internet. Deze toestellen (koffiezetapparaten, koelkast, etc.) zijn niet of nauwelijks beveiligd. Dat klinkt hackers natuurlijk als muziek in de oren. Mensen kopen achteloos een koffiezetapparaat dat je kan verbinden met de wifi zonder ook maar een seconde stil te staan bij de privacyrisico’s. Ze denken nogal snel dat het geen kwaad kan als hun koffiezetapparaat of koelkast met wifi gehackt wordt. Niets is minder waar. Via deze toegangspoort of USB-poort kunnen hackers heel gemakkelijk toegang krijgen tot je netwerk en zo persoonlijke informatie bemachtigen.