013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

De meestgebruikte bestandsformaten op een rijtje

Bestanden zijn er in heel veel soorten en formaten en sommige zorgen soms voor problemen: ze gaan niet open of er is bijvoorbeeld geen geluid bij een video. Welke formaten zijn er zoal en wat kun je ermee? Wij hebben de meestgebruikte bestandsformaten voor beeld, audio, video en tekstdocumenten op een rijtje gezet.

Beeld
De wereld van de fotoformaten is gelukkig erg overzichtelijk. Voor ieder gebruik is er een ideaal formaat en met fotoprogramma’s kun je ze doorgaans allemaal openen en bewerken. Het omzetten van een foto in een ander formaat is ook meestal geen probleem.

.JPEG (Joint Photographic Experts Group)
Het populairste fotoformaat, omdat de meeste camera’s en telefoons .jpg- of .jpeg-bestanden maken. Bestanden kunnen tijdens het opslaan flink worden verkleind, maar naarmate de compressie groter is, zal de beeldkwaliteit sterker teruglopen: de foto wordt onscherper en vlekkerig. In fotobewerkingsprogramma’s is de mate van compressie in te stellen.

.PNG (Portable Network Graphics)
Een vrij nieuw bestandsformaat voor beelden op websites. Bestanden worden slim gecomprimeerd, zonder kwaliteitsverlies.

.BMP (Windows Bitmap)
Een oud formaat van Microsoft waarin beeld zonder compressie (zonder kwaliteitsverlies) wordt opgeslagen. Een .BMP is dan ook snel erg groot en werkt alleen met Windows-computers.

.GIF (Graphics Interchange Format)
Een GIF-plaatje kan maar 256 kleuren bevatten en is daarom alleen geschikt voor simpele tekeningen en kleine animaties. De bestanden zijn klein. .PNG is de opvolger van de .GIF


Audio
Bij audio bepalen codecs of je een bestand met je mediaspeler kunt beluisteren. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

.MP3 (MPEG-1 Audio Layer 3)
Mp3 is een zeer populair bestandsformaat. De muziekbestanden kunnen flink worden verkleind (gecomprimeerd) zonder dat kwaliteitsverlies meteen hoorbaar is. Dit hangt af van de ingestelde ‘bitrate’: bij 192 kbit/s en hoger is de kwaliteit goed, bij 64 kbit/s is die duidelijk slechter.

.WMA (Windows Media Audio)
Ontwikkeld door Microsoft als tegenhanger van .MP3
. Hij is geschikt voor het afspelen van streaming muziek op internet en veel programma’s kunnen .WMA afspelen. Apple-gebruikers kunnen de plug-in Flip4Mac installeren voor het afspeelprogramma QuickTime.

.AAC (Advanced Audio Coding)
Dit formaat wordt door Apple gebruikt voor ondermeer iTunes en de iPod. .AAC is verder door weinig programma’s af te spelen en minder populair dan ‘concurrent’ .MP3.

.WAV (Waveform)
Een oud, maar universeel formaat van Microsoft dat door alle muzieksoftware is af te spelen. Het kent geen compressie, hierdoor zijn de bestanden groot en is de kwaliteit erg hoog.


Video
Videoformaten vormen een jungle door de vele compressietechnieken waardoor ze alleen goed zijn af te spelen als de software voorzien is van de juiste codecs.

.MPG
Een universeel videoformaat dat 25 jaar geleden is ontworpen voor televisie. Het bevat de compressietechnieken (codecs) MPEG-1 of -2; bij het opslaan gaat kwaliteit verloren.

.AVI (Audio Video Interleave)
Een veelgebruikt, maar verouderd videoformaat op Windows-PC’s. .AVI kan veel verschillende codecs voor video en audio bevatten wat tot afspeelproblemen kan leiden.

.MP4 (MPEG-4)
Opvolger van MPEG-2 en ontworpen voor live streaming via het internet. .MP4-bestanden zijn sterker gecomprimeerd dan .MPG-bestanden.

.WMV (Windows Media Video)
Standaard van Microsoft gebaseerd op .MPEG-4. Het is vrij algemeen geaccepteerd en daardoor met veel software af te spelen. Werkt niet op de Mac van Apple.

.MOV
Een extensie die hoort bij de QuickTime-standaard van Apple. Voor het afspelen is de QuickTime Player nodig.


Tekstdocumenten

.DOC
Ontwikkeld door Microsoft voor de Word-tekstverwerker. Een .DOC kan behalve tekst opmaak, afbeeldingen, tabellen en instellingen bevatten. .DOC’s zijn in alle tekstverwerkers te openen.

.DOCX
In Microsoft Word 2007 en latere versies worden documenten standaard opgeslagen als .DOCX. Dit formaat heeft meer opmaakmogelijkheden dan .DOC en is kleiner.

.TXT
Tekst zonder opmaak of afbeeldingen die door alle tekstverwerkers van alle besturingssystemen geopend kan worden.

1 Response

Leave a Reply