013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       013 8200255       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

De 8 meestvoorkomende printerproblemen (met oplossing)

Help! De printer doet het niet. Papierstoring, een cartridge die niet werkt, er is ook altijd wat met een printer. Wij hebben de 8 meestvoorkomende problemen (met oplossing) op een rijtje gezet.

1. Het papier loopt vast
Als het papier deels in de uitvoerlade ligt, trek het er dan heel voorzichtig en langzaam uit in de printrichting. Kunt u er niet bij? Zet dan de printer uit en wacht tot de printkop naar de zijkant is geschoven – dit gaat automatisch. Open de printer en trek het papier er vervolgens voorzichtig met twee handen uit. Als het papier is gescheurd, controleer dan goed of er geen stukje papier is achtergebleven.

2. Er zitten strepen op de afdruk
Strepen of vegen op de afdruk kunnen wijzen op een verstopping in de printkop. Start dan de reinigingsbeurt. Dat kan via het onderhoudsmenu van de printer. Print eventueel vanuit dit menu een testpagina om te zien wat er precies mis is aan de afdruk.
Lost dit niets op? Controleer of u de juiste papierinstelling (normaal of fotopapier) heeft gekozen. Elk papier heeft zijn eigen printsnelheid en een verkeerde snelheid kan zorgen voor strepen.

3. De afdrukkwaliteit is slecht
Is een bepaalde kleur vaag of vaal, of kloppen de kleuren niet meer? Mogelijk raakt één van de cartridges leeg en moet vervangen worden. De meeste printers geven een melding en laten zien om welke cartridge het gaat.

4. De afdruk staat er scheef op
Scheve afdruk? Dan ligt het papier waarschijnlijk scheef in de invoerlade. Geleid het beter met de schuifjes in de papierlade.
Helpt dit niet? Laat de printer dan opnieuw uitlijnen via het instellingen- of onderhoudsmenu van de printer. Het kan automatisch of handmatig; volg de instructies van de printer.

5. De nieuwe cartridge werkt niet
Wil de printer niet meer printen met een nieuwe, originele, cartridge? Plaats die cartridge dan opnieuw en controleer of deze goed vastklikt. Bij sommige Canon-printers brandt er een lampje als de cartridge goed zit.
Helpt dit niet? Mogelijk is één van de andere cartridges leeg. Veel printers stoppen met het printen van zwarte inkt als de kleureninkt op is en vice versa.
Zijn alle cartridges vol? Voer dan het reinigingsprogramma van de printer uit. Als dat ook niet werkt, zit er niets anders op dan de cartridge bij uw leverancier om te ruilen voor een nieuwe.

6. De nagevulde cartridge werkt niet
Werkt een nagevulde cartridge niet? Bij printers met losse cartridges per kleur moet mogelijk een chip worden gereset. Dit kunt u laten doen bij uw leverancier waar u ook de cartridges heeft laten navullen.

7. Ik kan niet meer draadloos printen vanaf mijn tablet
Zorg ervoor dat de printer aan staat en dat de printer en tablet met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Het kan na het opstarten enkele minuten duren voor de printer verbinding heeft gemaakt. Ziet de printer de tablet daarna nog steeds niet? Controleer dan of de tablet het nieuwste beschikbare besturingssysteem (Android of iOS) geïnstalleerd heeft.
Nog steeds geen oplossing? Zoek op de website van de printerfabrikant naar firmware-updates voor de printer. Tot slot hebben sommige printerfabrikanten een app om te printen. Deze downloadt u via de appstore van uw tablet.

8. Mijn computer ziet de printer niet (meer)
Controleer in het configuratiescherm van uw computer of de printer wel als standaardprinter staat aangevinkt. Op een Windows-PC vindt u dat onder Hardware en geluiden > Apparaten en printers. De standaardprinter staat aangegeven met een groen vinkje. Sommige programma’s zoals .PDF-writers, installeren zichzelf als standaardprinter en verdringen zo de échte printer. Klik met de rechtermuisknop op het printericoon en kies ‘als standaardprinter instellen’ om dit te corrigeren.
Staat uw printer niet meer in het configuratiescherm? Download dan de nieuwste versie van het stuurprogramma van de website van de printerfabrikant. Zoek op de website op het typenummer van uw printer en kijk vervolgens onder ‘downloads’ en kies daar het juiste besturingssysteem van uw computer. Volg na het downloaden de instructies voor het installeren.

Leave a Reply