013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

Cybercriminelen sturen mail over levering van pakket

In de tweede week op rij ontvangen onze klanten mailtjes van onder andere ‘Van Hintum Transport’ en ‘PostNL’ over een levering die zij gemist zouden hebben. Deze mailtjes zijn het werk van cybercriminelen die op sluwe wijze geld willen verdienen.

In de mail van ‘Van Hintum Transport’ wordt gevraagd om een nieuwe afspraak te maken via een formulier die je moet downloaden. Wanneer je op deze link klikt, krijg je een pop-up melding met de tekst dat Microsoft Word niet de juiste versie is en dat je deze kan bijwerken naar een nieuwe versie door op de link te klikken. Wanneer je dat doet wordt er een programmaatje op je computer gedownload waarmee al je foto’s en bestanden worden versleutelt (ransomware), vervolgens wordt er gevraagd om een betaling te doen waardoor je een code ontvangt en je weer je foto’s en bestanden terug hebt. Doe dit nooit! Negeer deze berichten en verwijder het mailtje uit je Postvak IN.

Voorbeeld mail

Hieronder zie je een e-mail waarmee cybercriminelen malware (kwaadaardige software) proberen te verspreiden. Deze malware zit mogelijk verstopt in een besmette bijlage. Of je wordt via een link doorverwezen naar een schadelijke website.

(klik op de afbeelding om deze te vergoten) Op deze link klikken kan geen kwaad ­čśë

Fraudehelpdesk.nl

Heb je een mailtje ontvangen en vertrouw je deze niet? Meld het bij fraudehelpdesk.nl. Je kan op deze website heel veel informatie vinden over fraude via het internet.

Wat is ransomware?

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid.

De computers van de slachtoffers worden geïnfecteerd zoals ook andere virussen worden verspreid. Bij het heropstarten van de computer krijgt de gebruiker een scherm te zien met een boodschap. In deze boodschap krijgt het slachtoffer te lezen dat zijn of haar computer geblokkeerd werd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven. Vaak wordt de indruk gewekt dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare (overheids)instantie en dat er een boete moet worden betaald wegens misbruik van het internet. Maar de politie en opsporingsdiensten gaan zo niet te werk. Wie ransomware op zijn computer heeft, is voor de politie dus niet ineens een verdachte. De criminelen zijn enkel op het geld uit en zullen de computer na de betaling mogelijk vrijgeven. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de computer daarna werd ontgrendeld, daarentegen zijn er ook genoeg gevallen van computers die niet werden ontgrendeld.

Online Backup

Wanneer je toch ransomware op je computer hebt binnen gehaald is het te hopen dat je een Online Backup hebt gemaakt van al je bestanden. Door iedere dag een Online Backup te maken van je foto’s en bestanden verklein je de kans dat je ‘alles’ kwijt bent. CompX levert naast Online Werken en Online Bellen ook Online Backup. De online methode is vele malen betrouwbaarder dan de back-up wijze met schijven of tapes. Gaat er iets mis tijdens het maken van de back-up? Je krijgt meteen een melding! Vanzelfsprekend monitort CompX voortdurend alle processen. Wil je meer informatie over de Online Backup van CompX? Vraag dan hieronder vrijblijvend meer informatie aan.

Leave a Reply