013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

6 trends voor de cloud in 2017

2017 is inmiddels begonnen. Met de champagne en oliebollen achter onze kiezen zijn de meeste ondernemers deze week weer begonnen met werken. Om het jaar af te trappen wil ik jullie graag meenemen in de trends voor de cloud van het komende jaar. Met de vormen van megaspelers, groter gebruik van containers en grootzakelijke applicaties in de publieke cloud, wordt 2017 volgens Forrester het jaar van de cloud.

Cloudcomputing heeft veel bedrijven vooruit geholpen in de afgelopen vijf jaar, maar experts zijn het met elkaar eens dat de markt staat voor een nieuwe vernieuwingsslag, zowel met de publieke cloud als de private cloud. De cloudmarkt zal zich sneller ontwikkelen in 2017 dan in de afgelopen jaren omdat bedrijven zoeken naar zowel kostenbesparingen als een betere manier om klanten te bedienen, zegt Forrester Research in een nieuw onderzoek.

De belangrijkste trend is dat de grote bedrijven nu massaal de cloud induiken, zegt Forrester-analist Dave Bartoletti, de leider van het nieuwe onderzoek. “Ondernemingen met grote budgetten en een complex applicatielandschap kijken nu naar de cloud als een optie om belangrijke bedrijfsapplicaties op te draaien”, zegt hij. Forrester stelt dat de eerste grote golf in cloud computing werd gedragen door Amazon Web Services, dat startte met wat simpele reken- en opslagdiensten in 2006. Een decennium later is AWS goed voor een omzet van 11 miljard dollar.

Forresters onderzoek meldt dat 38 procent van de Amerikaanse en Europese IT-beslissers in de grootzakelijke markt al eigen private clouds bouwen, terwijl 32 procent publieke clouddiensten inkopen. De rest van de deelnemers aan het onderzoek zegt een vorm van cloudtechnologie in de komende twaalf maanden te implementeren. Daarnaast zegt 59 procent van de deelnemers dat ze een hybride cloudmodel nastreven.

Dit zijn volgens Forrester de 6 trends voor de cloud in 2017:

Trend #1. Regionale spelers vs. mega cloudproviders

Chief Information Officers (CIO’s) die in eerste instantie gingen voor het bouwen van private clouds zullen nu steeds meer overstappen naar publieke clouds nu ze zich realiseren hoeveel tijd en geld het eigenlijk kost. Capital One is een van die bedrijven die een paar jaar geleden zijn private cloud heeft afgestoten en koos voor AWS, zegt diens CIO Rob Alexander. “We kwamen erachter dat we veel tijd, energie en moeite moesten steken in het opzetten van een infrastructuur die eigenlijk al bestond, zelfs beter was en zich sneller ontwikkelde dan wij konden bijbenen”, zegt Alexander.

De wereldwijde markt voor de publieke cloud zal 146 miljard bedragen in 2017, terwijl het nog ‘slechts’ 87 miljard was in 2015. De groei is 22 procent per jaar. Het leeuwendeel van die groei komt van Amazon, Microsoft, Google en IBM, die zich tegenwoordig ‘mega cloudproviders’ mogen noemen, zegt Bartoletti.

Ze zetten nieuwe datacenters op en maken concessies waar nodig, zoals Microsoft deed in Duitsland met T-Systems, die namens Microsoft zijn lokale clouddiensten aanbiedt om tegemoet te komen aan de Duitse wettelijke en morele voorwaarden op het gebied van privacy en databescherming. Maar de grote spelers kunnen niet aan elke unieke vraag tegemoet komen, wat betekent dat kleinere regionale spelers in 2017 meer vraag zullen zien. Bartoletti beveelt bedrijven aan hun mogelijkheden hierin te verkennen en niet terughoudend te zijn in het inschakelen van meerdere providers.

Trend #2. Kostenbeheersing

Een populaire theorie is dat CIO’s geld besparen door te investeren in publieke cloudsoftware. Maar dat is niet altijd het geval. Het feit dat de meeste CIO’s meerdere cloudproviders inschakelen betekent dat organisaties zich volop bezig moeten houden met de complexiteit van het managen van al die cloudleveranciers. Daarnaast hebben bedrijven nog wel eens publieke cloudinstances draaien in bijvoorbeeld het weekeinde, wanneer je ze niet echt nodig hebt. Daardoor spenderen CIO’s nog wel eens meer geld dan dat ze zouden doen als ze alles in eigen beheer hadden gehouden.

IT-leiders worden in 2017 niettemin beter in het beheersen van de cloudkosten nu ze meer ervaring erin krijgen. Bartoletti zegt dat een cloudarchitect bij een groot softwarebedrijf liefst 300.000 dollar kon afschrapen van zijn cloudrekening van 2,5 miljoen dollar door het monitoren van het gebruik. En kostenmanagementtools van AWS, Cloudability en Cloudyn staan managers gewoon ter beschikking. “Er is geen reden meer in 2017 om je cloudkosten uit de hand te laten lopen”, zegt Bartoletti.

Trend #3. ‘Lift and shift’ die cloudapps

Forrester beveelt tevens aan dat bedrijven hun apps herschrijven om op publieke cloudsystemen te kunnen draaien in plaats van simpelweg hun apps te dumpen in die publieke cloud. De beste manier om een applicatie te verplaatsen is het herschrijven ervan zodat je volledig gebruik kan maken van de elasticiteit die de cloud kan bieden, hoewel zo’n ‘lift and shift’-migratie kostbaar kan zijn. “In 2017 zullen lift and shift-migratietools de snelheid van cloudmigratie laten accelereren, gezien de lage kosten in het grootschalig verplaatsen van applicaties.”

Trend #4. Hyperconverge je private cloud

Bartoletti zegt dat steeds meer klanten van Forrester securityredenen aanvoeren in hun keuze voor de publieke cloud, maar niet elke CIO durft het risico aan om klantendata en andere gevoelige informatie in de handen te leggen van een marktpartij. Net als publieke clouds hebben private clouds geavanceerde virtualisatie nodig, standaardisatie, automatisering en toegangsmogelijkheden voor derden. Het aan elkaar hechten van al die mogelijkheden tot een coherent systeem is een helse en dure onderneming.

Oplossingen op het gebied van hyperconverged instrastructure (HCI) kunnen hierin helpen, omdat ze voorgeïntegreerde resources hebben in rekenkracht en opslag waarmee organisaties hun cloud-implemtaties sneller kunnen afhandelen. Forrester doet de aanbeveling HCI als fundament te nemen voor de ontwikkeling van private clouds, vooral als het gaat om nieuwe workloads die om snelle en geautomatiseerde opschaling vragen. “HCI wordt snel het standaardinfrastructuurplatform waarop je het private deel van je hybride cloud kan bouwen”, zegt Bartoletti.

Trend #5. Opkomst van containers versnelt

Containers geven ontwikkelaars de mogelijkheid hun softwarecode te managen, vooral software die ontwikkeld is voor cloudapps. Forrester zegt dat Linux-containers in het begin van 2017 beschikbaar komen in elk grote publieke en private cloudplatform. Ontwikkelaars zullen daar direct gebruik van maken en bouwen hun eigen stacks voor de ondersteuning in het ontwikkelen van microdiensten.

Maar het nieuwe paradigma houdt ook nieuwe uitdagingen in. Bedrijven zullen nieuwe beveiligingsoplossingen moeten vinden, en zullen obstakels tegen komen in opslag en in netwerken. “De eerste stap is alle voors en tegens op een rijtje te zetten van on-premises private PaaS tegenover een gemanaged publieke cloudontwikkelomgeving. Je zou ze beide kunnen nodig hebben.”

Trend #6. Grootzakelijke applicaties in de publieke cloud

Verschillende bedrijven hosten grootzakelijke applicaties in AWS, waarmee de indruk wordt gewekt dat CIO’s meer vertrouwen hebben gekregen in het hosten van bedrijfskritieke software in de publieke cloud. Dollar Shave Club draait de analytische software van Spark in AWS.

Cardinal Health doet datzelfde met Splunk. Verschillende andere bedrijven draaien zakelijke applicaties als SAP in AWS. Bartoletti zegt dat je kan verwachten dat deze trend voort zal gaan nu CIO’s steeds zwaarder leunen op publieke cloudproviders. “Grote bedrijven worden steeds sneller in het realiseren van hun grootse plannen en de cloud is de beste plek om snel nieuwe inzichten te krijgen.”

Bron: cio.nl

1 Response

Leave a Reply