013 8200254       Informatie MA-VR 8.30 uur - 17.00 UUR       013 8200255       Servicedesk MA-VR 7.30 uur - 18.00 UUR

6 tips om phishing e-mails te herkennen

Na de spookfacturen van KPN en Ziggo is het deze week raak met nep-facturen van T-Mobile.

Klik niet op de links in een nepmail die afkomstig lijkt te zijn van T-Mobile. U loopt het risico dat kwaadaardige software wordt geïnstalleerd.

Afzenders van de nepmail willen u laten geloven dat er een factuur voor u klaarstaat. Wie echter op de link klikt komt op een site waar automatisch een .zip-bestand wordt gedownload. Als deze wordt geopend kan de kwaadaardige software zich op een computer nestelen. Bekijk een voorbeeld van de mail:

De mail is onder andere te herkennen aan het vreemde e-mailadres waarmee deze verzonden is. Het onderwerp luidt: ‘Uw nieuwe factuur ’.

Advies

Als u deze mail heeft ontvangen, gooi deze dan gelijk wel. Klik niet op de links. Probeer u ook niet uit te schrijven voor dit soort mails, want dan bevestigt u slechts dat uw e-mailadres een bestaand adres is. Bovendien loopt u ook dan kans dat malware wordt geïnstalleerd.

6 tips om phishing e-mails te herkennen

Tip #1. Afzender
Kijk niet alleen naar de naam van de afzender, maar ook naar het precieze afzend-adres. Is dit een vaag adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan is het waarschijnlijk foute boel.

Tip #2. Aanhef
‘Beste klant’. ‘Geachte heer / mevrouw’. ‘Dear Madam / Sir’. ‘Dear Google client’. Word je in zulke algemene bewoordingen aangesproken in plaats van met je naam? Of staat er helemaal geen aanhef? Pas dan op. Bedrijven waar je daadwerkelijk klant bent, weten doorgaans wel of jij een mevrouw of meneer bent.

Tip #3. Inhoud
In phishing e-mails staat vaak een verzoek om persoonsgegevens. Die moeten om de één of andere reden zogenaamd ‘bijgewerkt’ of ‘geverifieerd’ worden. Of je hebt iets gewonnen, en je hoeft alleen nog maar een paar privégegevens te verstrekken… In de mail word je aangemoedigd om op een link te klikken. Als het goed is gaat er nu al een alarmbel bij je af: zeer waarschijnlijk heb je met een phishing e-mail te maken.

Tip #4. Taalgebruik
Kijk kritisch naar het taalgebruik. Phishing e-mail bevat vaak tekst die door een vertaalcomputer is gehaald. Dat levert vaak vreemde zinsconstructies en taalfouten op. Inconsequent hoofdlettergebruik en rare interpunctie zijn ook geen goed teken. E-mails van echte bedrijven en officiële instanties zijn doorgaans een stuk verzorgder geschreven.

Tip #5. Vormgeving
Is de mail niet vormgegeven in de huisstijl van het bedrijf? Ontbreken er bijvoorbeeld logo’s, of zien deze er raar uit? Dan is dat geen goed teken.

Tip #6. Links
Klik nooit zomaar op een link in een e-mail waarover je twijfelt. Controleer eerst of het wel een legitieme link is. Dat doe je zo: ga met je muis op de link staan, zonder erop te klikken. Doorgaans verschijnt dan het adres in beeld waar de link daadwerkelijk naartoe gaat. Komt dit niet overeen met de tekst? Staat er geen officieel bedrijfsadres? Dan is het oppassen geblazen!

Een andere manier is: klik erop met je rechtermuisknop, kopieer de koppeling en plak hem in een tekstbestand om te kunnen zien waar je precies heen gaat.

Op je telefoon of tablet werkt dit anders. Houd de link daar lang ingedrukt tot je extra opties te zien krijgt.

Open geen attachments (bijlagen) die bij twijfelachtige e-mail zitten! Deze kunnen malware of virussen bevatten. Zorg sowieso dat je computer beschermd is door middel van up-to-date antivirussoftware.

Online Backup

Wanneer je toch ransomware op je computer hebt binnen gehaald is het te hopen dat je een Online Backup hebt gemaakt van al je bestanden. Door iedere dag een Online Backup te maken van je foto’s en bestanden verklein je de kans dat je ‘alles’ kwijt bent.

CompX levert naast Online Werken en Online Bellen ook Online Backup. De online methode is vele malen betrouwbaarder dan de back-up wijze met schijven of tapes. Gaat er iets mis tijdens het maken van de back-up? Je krijgt meteen een melding! Vanzelfsprekend monitort CompX voortdurend alle processen. Wil je meer informatie over de Online Backup van CompX? Vraag dan hieronder vrijblijvend meer informatie aan.

1 Response

Leave a Reply